Roibos červený-čaj 50g

Kód: OST105
Značka: Jukl
59 Kč
Skladem
Můžeme doručit do:
23.5.2024
Možnosti doručení

Fermentovaný rooibos váže vodu ve střevech, má vysoký obsah minerálů, témeř žádný tein, plně a zdravě nahrazuje sportovcům isotonické nápoje 

Detailní informace

100% přírodní produkty
100% přírodní produkty
kvalitní a pečlivě vybrané produkty od těch nejlepších výrobců
Doprava zdarma
Doprava zdarma nad 2 000 Kč
rychlá expedice objednávek
Ekologické a udržitelné balení
Ekologické a udržitelné balení
recyklovatelné materiály
Letité zkušenosti v oboru
Letité zkušenosti v oboru
rádi vám poradíme s výběrem

Detailní popis produktu

Pro Evropany rooibos objevil v jižní Africe v roce 1904 jeden ruský imigrant. Oblíbenost rooibosu jako náhrady černého čaje vzrostl za 2. světové války, kdy se omezil dovoz černého čaje z Asie a dále pak po prokázání jeho zdravotních účinků.
Rooibos je ve skutečnosti nečajový nápoj, připravovaný z čajovníkovce kapského (Aspalathus linearis), 1.5 metru vysokého endemického keře, tvořeného tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky (asi 1 cm dlouhými), který roste na omezené ploše suchých, písčitých plantáží na Západním mysu JAR. V rozporu s touto skutečností se prodává v nabídce čajových specialit, a proto se i my dále v textu se o něm zmiňujeme jako o čaji.
Sklizeň probíhá od ledna do dubna a po vysušení v kupkách na slunci následuje strojové rozsekání a fermentace. V Jižní Africe se jedná o tradiční nápoj a obvykle se pije ve směsi s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Rooibos je minerálová bomba, oblíbená zvláště u zákazníků, kteří kladou důraz na zdravý životní styl. „Čaje“ rooibos sice neobsahují oproti původním tvrzením vysoký obsah vitamínu C, zato však obsahují řadu minerálních látek a stopových prvků, zejména měď, mangan, fluor, dále flavonoidy, glykosidy.
Obsah minerálů, schopnost vázat vodu, absence theinu a tříslovin je často využívána sportovci, kterým zdravým způsobem nahradí syntetické isotonické nápoje. Dosud nebyla prokázána kontraindikace, a proto mohou pít rooibos bez omezení nejen zdraví, ale i lidé trpící mnoha civilizačními nemocemi, včetně onemocnění srdce a cév, vysokého krevního tlaku, cukrovky, apod. Rooibos naopak působí proti alergickým reakcím (na alergie nechte rooibos louhovat déle – asi 15 minut. S úspěchem lze z tohoto nálevu připravovat i zklidňující obklady podrážděné pokožky a používat ho jako výborný základ pro přípravu polévek), léčí ekzémy a podráždění kůže. Pozitivně působí při průjmech, neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestech hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů redukuje účinky volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Protože neobsahuje žádný kofein ani tein, můžete ho popíjet celý den a mohou jej pít i děti, těhotné a kojící ženy a dokonce ho můžete podávat i kojencům. Nálev rooibos s výhodou můžete použít místo vody pro přípravu dětské výživy. Díky kyselině fenolové má nálev výrazné protiplísňové, antibakteriální a antivirové účinky, čehož se využívá v mnoha kosmetických přípravcích. Naopak neobsahuje kyselinu šťavelovou, takže je vhodný i pro osoby s ledvinovými kameny.
Příprava rooibosu: Propláchněte čajovou konvici horkou vodou a nasypte do ní podle objemu vody na každý 1,5 dl vody 1 čajovou lžičku rooibos. Nyní do konvice nalijte vroucí vodu, zakryjte ji a nechte 3 -5 minut louhovat. Na rozdíl od běžného čaje nehrozí, že když nápoj včas nescedíte, tak bude hořký a příliš silný.
Dochutit jej můžete medem, cukrem, citronem nebo mlékem. Míchat se může i s jinými druhy bylin a čajů např. honeybush. Nálev má sladkou, mírně ořechovou příchuť a příznačné aroma.
Složení: větvičky a listy rooibosu. Rooibos je keř, tvořen tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky (asi 1 cm dlouhými), rostoucími na větvích jednotlivě i v trsech. Pěstuje se pouze na plantážích Jižní Afriky o celkové rozloze 25.000 hektarů.
Náš tip: Pokud by aromatická chuť někomu vadila a přesto se nechtěl ochudit o zdravotní účinky rooibos, může zkusit aroma zmírnit nasypáním rooibosu do studené vody, kterou teprve potom svaříme a odvar slijeme. Připravíme se tak o velkou část aroma, zato má odvar daleko jemnější chuť. Jestliže Vám ani tak není aroma příjemné, můžete sáhnout po ochucených formách rooibos,
Balení: celofánový sáček, obsah 50 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bohumil Jukl

Muž se silným charakterem, zkušenostmi, vírou i energií. Bohumil Jukl patří k léčitelům staré gardy, za něhož hovoří výsledky pacientů. Dlouhá léta se věnuje bylinám a léčitelství, aby pomohl lidem najít cestu ke kořenům přírody, sebe samým, a tak zpět ke svému zdraví.

Medicínské vzdělání, učení u proslulého léčitele Jindřicha Paseky a víra v jeho poslání mu dává sílu pomáhat lidem pomocí bylin a energií již mnoho let. Bohumil Jukl často spolupracuje s odbornými lékaři tak, aby výsledek léčení byl vždy pacientům jen ku prospěchu.